top of page

scenbrottet
video

Välkommen till Föreningen Scenbrottets filmsida!

 

Här kan du se smakprov ur vårt program och ta del av Scenbrottet shorts, vår satsning på musikfilmer i kortformat.  Vi inleder året med modern city impro: en dansfilm av och med dansaren och koreografen Karin Lundqvist som dansar till musik av den franske 1900-talstonsättaren Olivier Messiaen. Karin har sina rötter på Öland. Filmen är gjord av Anna Lundqvist. Linda Elmersdotter, Marinens Musikkår, spelar klarinett.

KARIN LUNDQVIST - MODERN CITY IMPRO

"

Från början hade jag tänkt utgå från stillheten i ödebyn. Men under arbetets gång gjorde sig de mustiga berättelserna om boskapstjuven Bohman påminda. Berättelsen om hur han påstås ha dansat ihjäl kreaturen är makaber men samtidigt storslagen, en sorts urscen, en bild av livskampen.

Hans Gurstad-Nilssson

A L V

 

A L V är ett stycke för solocello inspirerat av berättelserna kring den övergivna byn Dröstorp på Ölands Stora Alvar. Tonsättaren Hans Gurstad-Nilsson har specialskrivit musiken för cellisten Per Nyström. Här tolkar Per stycket i en film inspelad på Kulturhuset Zokker Mörbylånga i samband med uruppförandet 18 september 2021.

 

Ordet alv, som troligen ligger bakom benämningen alvar, är den obrukbara jordmånen under matjorden, en sinnebild av de karga förhållanden som rådde för Dröstorps inbyggare.

Film: Oddbjörn Andersson

Ljud: Magnus Bergman

Postproduktion: Hans Gurstad-Nilsson

I samverkan med Musik på Allvar,

Ölands Museum Himmelsberga

och Mörbylånga kommun

K O N S E R T F I L M - N U  Ä R  D E T  G O T T  A T T  L E V A

Nu är det gott att leva. Saga Björling, sång och Johan Grusell, gitarr och mandolin tolkar den folkkäre trubaduren och vispoeten Olle Adolphson.  En filmad konsert från Zokker, Mörbylånga.

I samproduktion mellan Scenbrottet och Mörbylånga kulturskola.
 

Film: Patrick Lems

Ljud: Magnus Bergman

bottom of page